Abstract | Ateroskleroza je kronična, progresivna, upalna bolest arterija, koja se asimptomatski razvija desetljećima. Faktori koji mogu utjecati na njezin razvoj su hiperlipidemija, hipertenzija, pušenje, dijabetes i dr. Najvažnije posljedice ateroskleroze su koronarna bolest srca (posebno infarkt miokarda) i moždani udar. Važnu ulogu u patofiziologiji ateroskleroze ima oksidativni stres. Oksidativni stres je stanje narušene redoks ravnoteže, kada količina nastalih reaktivnih spojeva nadvlada antioksidativnu zaštitu stanice/organizma. Prekomjerna količina reaktivnih spojeva u stanici rezultira oštećenjem staničnih komponenti, uključujući proteine, lipide i nukleinske kiseline. Funkcija antioksidansa je "neutralizacija" slobodnih radikala i zaštita stanice od njihovog toksičnog djelovanja čime se sprječava pojava i razvoj bolesti vezanih za oksidativni stres. Antioksidansi štite organizam od prooksidativnog djelovanja inhibicijom stvaranja i hvatanjem reaktivnih spojeva, keliranjem metalnih iona i
pojačavanjem djelovanja drugih antioksidativnih sustava. U ovom radu je dan pregled najzastupljenijih antioksidansa u prehrani (karotenoidi, vitamini E i C, alfalipoična kiselina, koenzim Q10 i polifenoli) te su opisani njihovi učinci na razvoj ateroskleroze. Osim antioksidativnih učinaka, oni djeluju antiaterosklerotski i na druge načine, uključujući poboljšanje lipidnog
profila i endotelne funkcije, smanjenje upale i stabilizaciju ateroma. Imajući u vidu da je ateroskleroza kompleksno stanje i da ne djeluje svaki antioksidans na sve čimbenike koji su uključeni u njezinu patofiziologiju, bolji rezultati u prevenciji i terapiji ateroskleroze se postižu zajedničkom primjenom više različitih antioksidansa, s obzirom na njihov sinergistički učinak. |
Abstract (english) | Atherosclerosis is chronic, progressive, inflammatory artery disease, which develops without symptoms for decades. Several factors may influence the development of atherosclerosis: hyperlipidemia, hypertension, cigarette smoking, diabetes mellitus, etc. Its most important outcomes are coronary artery disease (specially myocardial infarction) and stroke. Very important role in pathophysiology of atherosclerosis belongs to oxidative stress. Oxidative stress is a condition of redox inbalance, when the quantity of reactive species overcome the antioxidant protection of cell/organism. Oxidative stress in cell results in damage to cell components, including proteins, lipids and nucleic acids. The role of antioxidant is to "neutralize" free radicals and protect the cell from their toxic effects, thus preventing the initiation and development of diseases related to oxidative stress. Antioxidants protect from prooxidative effect by inhibiting the generation and scavanging reactive species, chelating metal ions and amplifying other antioxidative systems. This paper reviews the most abundant antioxidants in the diet (carotenoids, vitamins E and C, alphalipoic acid, coenzyme Q10 and polyphenols) and describes their effects on the development of atherosclerosis. In addition to the antioxidant effect, they exhibit antiatherosclerotic results also in other ways, including the improvement of the lipid profile and endothelial function, reduction of inflammation and stabilization of atheroma. Given that atherosclerosis is a complex condition and not one antioxidant affects all the factors involved in its pathophysiology, better results in the prevention and therapy of atherosclerosis are achieved by taking more different antioxidants together, because the combination exerts a synergistic effect. |