Abstract | Vrste roda Artemisia tradicionalno se najviše koriste za liječenje gastrointestinalnog te urogenitalnog trakta. Međutim, sve veće razumijevanje oksidacijskog stresa i njegovih posljedica na organizam potaknulo je istraživanja antioksidacijskog djelovanja brojnih biljnih vrsta, pa tako i odabranih vrsta roda Artemisia. U okviru ovog diplomskog rada ispitan je fitokemijski sastav te antioksidacijsko djelovanje zeleni vrsta A.caerulescens, A.verlotiorum te A.vulgaris. Tankoslojnom je kromatografijom u zeleni odabranih vrsta utvrđena prisutnost klorogenske kiseline, izokvercitrina te rutina. Fitokemijski sastav fenolnih kiselina, flavonoida i trjeslovina utvrđen je spektrofotometrijskim metodama. Udio flavonoida u zeleni odabranih vrsta iznosi 0,59-0,78%, dok je sadržaj trjeslovina u rasponu1,17-1,36%. Sadržaj fenolnih kiselina izražen je kao ekvivalenti klorogenske te ružmarinske kiseline. Dobiven je sadržaj fenolnih kiselina u rasponu od 6,62 do 7,05%, odnosno od 2,76 do 3,26%.
Antioksidacijski učinak etanolnih ekstrakata zeleni odabranih vrsta određen je trima spektrofotometrijskim metodama. Određivanjem sposobnosti hvatanja DPPH radikala (IC50 6,72-7,50 μg/mL), određivanjem sposobnosti keliranja iona željeza(II) (IC50 31,79-128,79 μg/mL) te određivanjem sposobnosti redukcije (IC50 17,32-21,36 μg/mL) pokazano je značajno antioksidacijsko djelovanje odabranih vrsta roda Artemisia. |
Abstract (english) | Species of the genus Artemisia are traditionally used to treat the gastrointestinal and genito-urinary systems. However, the understanding of oxidative stress and its effects on the body has prompted research into the antioxidant effects of many plant species, including selected species of the genus Artemisia. Within this diploma thesis, the phytochemical composition and antioxidant activity of A.caerulescens, A.verlotiorum and A.vulgaris herb were examined. Thin layer chromatography of selected species revealed the presence of chlorogenic acid, isoquercitrin and rutin. The phytochemical composition of phenolic acids, flavonoids and tannins was determined by spectrophotometric methods. The amount of flavonoids in the selected species is 0.59-0.78%, while the tannin content is in the range of 1.17-1.36%. The content of phenolic acids is expressed as equivalents of chlorogenic and rosemarinic acids. The content of phenolic acids ranges from 6.62 to 7.05% and from 2.76 to 3.26%.
The antioxidant effect of ethanolic extracts of selected species was determined by three spectrophotometric methods. By determining DPPH radical scavenging activity (IC50 6.72-7.50 μg/mL), metal chelating activity (IC50 31.79-128.79 μg/mL) and reducing power (IC50 17.32-21.36 μg/mL) it was shown that selected species of the genus Artemisia have significant antioxidant activity. |