Abstract | Maslinovo ulje vrlo je važan dio zdrave prehrane, a posebno se ističe u mediteranskoj dijeti, u kojoj predstavlja jednu od glavnih komponenti. Njegova dnevna, redovita konzumacija ima blagotvorni učinak na ljudsko zdravlje, omogućava dugoročni životni vijek i povećanu kvalitetu života. Zahvaljujući svom bogatom i složenom kemijskom sastavu, maslinovo ulje predstavlja dobar izvor biološki aktivnih polifenola, u koje spadaju sekoiridoidi oleokantal i oleacein, kojima se pripisuje ključna uloga u preventivnom i terapijskom djelovanju na zdravlje čovjeka. Oleokantal posjeduje protuupalna svojstva uporediva s učinkom nesteroidnog antiupalnog lijeka ibuprofena, a može se pohvaliti i svojim neuroprotektivnim, antireumatskim, antibakterijskim i antitumorskim učincima. Oleacein, sličnog djelovanja kao oleokantal, ima značajna antioksidativna, kardioprotektivna, antidijabetička, antimikrobna i antikancerogena svojstva. Oleokantal i oleacein sve više privlače pažnju u znanstvenom svijetu i njihov se biološki učinak istražuje u raznim smjerovima, a u posljednje je vrijeme naglasak na antitumorskim učincima koje ostvaruju na stanicama različitih karcinoma. Maligni melanom, zloćudni tumor melanocita je jedan od najagresivnijih tumora u ljudi s rastućom incidencijom u svijetu. Iako melanom kože čini samo 4% svih kožnih tumora, on uzrokuje čak 80% smrtnih slučajeva od svih tumora kože. Zbog slabe osjetljivosti i razvoja rezistencije na danas dostupno liječenje, većina bolesnika s metastazama umire u petogodišnjem razdoblju, stoga je iznimno važno tražiti nove potencijalne lijekove. Iz navedenog razloga cilj ovog diplomskog rada bio je pripraviti fenolne ekstrakte maslinovih ulja autohtonih hrvatskih sorti masline - Buža (Meloto), Žižolera (Meloto), Bjelica, Oblica i Žižolera (Oleum) te procijeniti njihovu kvalitetu s obzirom na sadržaj oleokantala i oleaceina. Navedeni polifenolni ekstrakti će se u daljnjim istraživanjima, koja prelaze okvire ovog diplomskog rada, ispitati in vitro na stanicama melanoma. |
Abstract (english) | main components. When consumed on daily basis, it makes a significant, beneficial effect on human health, making life span longer and improving quality of life. Due to its rich and complex chemical composition, olive oil is a good source of bioactive polyphenols, including the secoiridoids oleocanthal and oleacein, which are considered to have a key role in the preventive and therapeutic effects on human health. Oleocanthal has anti-inflammatory properties comparable to the effect of the non-steroidal anti-inflammatory drug ibuprofen and possesses neuroprotective, antirheumatic, antibacterial and antitumor effects. Oleacein, similar in action to oleocanthal, has significant antioxidant, cardioprotective, antidiabetic, antimicrobial and anticancer properties. Oleocanthal and oleacein attract more and more attention in the scientific world and their biological effect has been investigated in various directions, including recent research on the antitumor effects they exert on cancer cells. Melanoma, a malignant tumor of melanocytes, is one of the most aggressive tumors with a growing incidence in the world. Although skin melanoma represents only 4% of all skin tumors, it causes 80% of all deaths from all skin cancer. Due to low sensitivity and the development of resistance to the treatment available today, most patients with metastases die within a five-year period, so it is extremely important to look for new potential drugs. The aim of this diploma thesis was to prepare phenolic extracts of olive oils of autochthonous Croatian olive varieties - Buža (Meloto), Žižolera (Meloto), Bjelica, Oblica and Žižolera (Oleum) and evaluate their quality regarding the proportion of polyphenols oleocanthal and oleacein. These polyphenolic extracts will be tested in vitro on melanoma cells in further research, which goes beyond the scope of this diploma thesis. |