Abstract | Bakar je jedan od esencijalnih elemenata za ljudski organizam. Ima ulogu u različitim biološkim procesima kao što su antioksidativna zaštita, prevođenje željeza u aktivni feri oblik, sinteza adrenalina, razvoj embrija, formiranje vezivnog tkiva, zarastanje rana, rast novih krvnih žila, razvoj stanica imunološkog sustava, kontrola tjelesne temperature i funkcija neurona pa je homeostaza bakra izrazito važna.Prema preporuci Svjetske Zdravstvene Organizacije dnevno je potrebno unijeti od 1-3 mg bakra u organizam kako bi se spriječio deficit, ali ta količina varira ovisno o dobi. Veće količine, oko 1,5 mg se preporučaju kod trudnica i dojilja, a kod djece do 18 godina se preporuča unos od 0,4 do 1 mg. Manjak unosa bakra dovodi do umora i niske serumske razine bakra. Posljedice deficita bakra su anemija, leukopenija, neutropenija i osteoporoza.Adekvatan unos bakra potrebno je osigurati unosom hrane koja je bogata bakrom (meso, mahunarke, tamna čokolada i orašasti plodovi) i po potrebi dodacima prehrani koji sadržavaju bakar. Ispitivanja sadržaja bakra u 4 dodatka prehrani su provedena na AAS-u Aanalyst 800 (PerkinElmer Instruments, Norwalk, CT, SAD) s deuterijskim korektom nespecifične površine na valnoj duljini od 324,8 nm. Postojeća metoda je validirana ispitivanjem parametara validacije. Korišteni su standardi bakra koncentracije od 1 do 20 mg/L. Bakar je dokazan u svim dodacima prehrani i to u količini od 0,450 do 0,940 mg. Usporedbom rezultata s deklaracijom na pakiranju zaključeno je da uzorci sadržavaju nešto manje bakra od navedene količine. Metoda se pokazala brzom, jeftinom, pouzdanom i pogodnom za određivanje bakra u različitim uzorcima dodataka prehrani. |
Abstract (english) | Copper is one of the essential elements in human organism. It has a role in many biological processes such as antioxidant protection, adrenalin synthesis, embryo development, wound healing, angiogenesis, controlling body temperature and development of immune system cells. Recommended daily intake for copper by World Health Organization is from 1 to 3 mg. Bigger intake is recommended for pregnant women. Deficit of copper intake results in tiredness and low serum copper. Anemia, leukopenia, neutropenia and osteoporosis are consequences of low copper level in organism. Food rich with copper such as meat, dark chocolate, nuts, legumes and if necessary dietary supplement is providing recommended copper intake. Four dietary supplements were examined on AAS Aanalyst 800 (PerkinElmer Instruments, Norwalk, CT, SAD) with a deuterium correction of a non specific surface at a wavelength of 324.8 nm. Existing method was validated. Copper standards with a concentration range from 1 to 20 mg/L were used in the process of validation. The range of concentration of copper found in the four samples varies from 0,450 mg/L to 0,940 mg/L. Dietary supplements were containing less copper than stated. Method is fast, cheap, reliable and good for copper determination in various samples. |