Sažetak | U ovom diplomskom radu provedena je kvantitativna analiza ukupnih polifenola i trjeslovina u ekstraktima
listova vrste Laurus nobilis L. (Lauraceae) s područja Lovrana, prikupljenih u razdoblju od svibnja 2015. do
travnja 2016. godine, s ciljem praćenja godišnjih varijacija sadržaja spomenutih bioaktivnih tvari.
Kvantitativna analiza ukupnih polifenola i trjeslovina provedena je UV-Vis spektrofotometrijskom
metodom s Folin-Ciocalteuovim fenolnim reagensom. Sadržaj ukupnih polifenola bio je najveći za uzorak
lista lovora iz rujna 2015. godine i iznosio je 9,08% (na 720 nm, prema izvornoj metodi), odnosno 9,12%
(na 748 nm, maksimum apsorpcije), dok je najmanja vrijednost zabilježena za uzorak iz svibnja 2015., i
iznosila je 5,67% (720 nm) te 5,80% (748 nm). Analogno rezultatima dobivenim za ukupne polifenole,
također je najveća količina trjeslovina u listovima lovora zabilježena u uzorcima iz rujna 2015., i iznosila je
4,91% (720 nm) te 4,87% (748 nm), dok je najmanja vrijednost sadržaja trjeslovina određena za uzorak iz
svibnja 2015. (2,31% na 720 nm, odnosno 2,37% na 748 nm). Provedena kvantitativna analiza predstavlja
prilog znanstvenom istraživanju polifenola i trjeslovina vrste Laurus nobilis L. i upotpunjuje dosadašnje
spoznaje o fitoterapijskom potencijalu lovora, posebice u odnosu na sadržaj bioaktivnih polifenolnih tvari. |
Sažetak (engleski) | The quantitative analysis of polyphenols and tannins in the leaves of Laurus nobilis L., Lauraceae from
Lovran was carried out in this graduate thesis. The samples of laurel leaves were collected during the one
year period (from May 2015 to April 2016) and the main goal was to monitor the seasonal variations of
contents for the substances previously mentioned. The quantitative analysis of total polyphenols and
tannins was performed by UV-Vis spectrophotometric method with the Folin-Ciocalteu’s phenol reagent.
The highest content of total polyphenols was noticed in September 2015 with the value of 9.08% (720
nm) and 9.12% (748 nm), while the samples collected in May 2015, turned out to have the lowest
content with the value of 5.67% (720 nm) and 5.80% (748 nm) in May 2015. Similar to polyphenols'
values, the laurel samples collected in September 2015 also turned out to have the highest content of
tannins with the level of 4.91% (720 nm) and 4.87% (748 nm), while the samples collected in May 2015
had the lowest content of tannins with the value of 2.31% (720 nm) and 2.37% (748 nm). This
quantitative analysis represents a contribution to scientific study of polyphenols and tannins in the leaves
of Laurus nobilis L. and completes the previous knowledge about laurel's phytotherapeutic potential,
especially in relation to the content of bioactive phenolic substances. |