diplomski rad
Određivanje koncentracija metala u organski i konvencionalno proizvedenim hrvatskim vinima

Saša Sudec (2015)
Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Podaci o radu
NaslovOdređivanje koncentracija metala u organski i konvencionalno proizvedenim hrvatskim vinima
AutorSaša Sudec
Voditelj/MentorIrena Žuntar (mentor)
Adela Krivohlavek (sumentor)
Sažetak rada
Vino je popularno i široko konzumirano alkoholno piće i ekonomski važan proizvod. Dnevna konzumacija vina u umjerenoj količini doprinosi znatno potrebama ljudskog organizma za esencijalnim elementima, dok su As, Cd, Pb i Br poznati kao potencijalno toksični. U posljednje vrijeme sve veću popularnost dobiva organski uzgoj hrane, pa tako i vino, time raste i potreba za određivanjem elemenata u organski proizvedenim vinima. Za određivanje koncentracije metala korištene su dvije tehnike, atomska absorpcijska spektrofotometrija i induktivno spregnuta plazma spektrometar masa. Određivane su koncentracije sljedećih metala: Na, Al, Cr, Fe, Ni, Cu, Zn, As, Cd, Sn, Pb i Ag. U vinima se očekuje visoka koncentracija Zn, Fe i Cu, te su ta tri elementa mjerena AAS tehnikom, dok su ostali elementi mjereni ICP-MS tehnikom. Svi analizirani uzorci odgovaraju Pravilniku o vinu (NN/96/96, NN/141/10).
Ključne riječimetali organska vina konvencionalna vina ICP-MS AAS
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of metal concentration in organically and conventionally produced Croatian wines
Povjerenstvo za obranuIrena Žuntar
Jasna Jablan
Adela Krivohlavek
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Farmacija
Farmacija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjintegrirani preddiplomski i diplomski
Naziv studijskog programaFarmacija
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra farmacije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. pharm.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wine is popular and widely consumed alcoholic beverage and economically important product. Daily consumption of wine in moderate amount contributes significantly to the needs of human body with essential elements, while As, Cd, Pb and Br are known to be potentially toxic. Recently, the popularity of growing organic food increased, including wine, thus increasing the need for determining elements in organically produced wines.To determine metal concentrations in wines two techniques were used, atomic absorption spectrometry and inductively coupled plasma mass spectroscopy. The concentrations of the following metals was measured: Na, Al, Cr, Fe, Ni, Cu, Zn, As, Cd, Sn, Pb and Ag. In wine is expected high concentration of Zn, Cu and Fe, and these three elements were measured by AAS technique, while other elements were measured with ICP-MS technique. All analyzed samples correspond to the Regulations on wine (NN / 96/96, NN / 141/10).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)metals organic wines conventional wines ICP-MS AAS
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:163:413155
PohranioPetra Gašparac