diplomski rad
Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje

Ana Sekulić (2015)
Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Podaci o radu
NaslovOdređivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje
AutorAna Sekulić
Voditelj/MentorIrena Žuntar (mentor)
Adela Krivohlavek (sumentor)
Sažetak rada
Ohratoksin A je produkt sekundarnog metabolizma gljivica koje pripadaju rodovima Aspergillus i Penicillium. Ako se unosi u organizam u koncentracijama većim od dozvoljenih kroz određeno vrijeme može doći do toksičnih učinaka. Glavni učinak je nefrotoksičnost, a može doći i do neurotoksičnih, imunotoksičnih, teratogenih i karcinogenih učinaka. Udio ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje određivan je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) sa fluorescencijskim detektorom. Prije analize na HPLC uređaju uzorci vina pročišćeni su ekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPE), upotrebom imunoafinitetnih kolona sa monoklonskim antitijelima specifičnim za OTA. Rezultati analize pokazuju da sva vina proizvedena na području Sjeverne Dalmacije, Istre i kontinentalne Hrvatske odgovaraju propisima Europske unije. Najveća pronađena koncentracija deset je puta manja od dopuštene. Organski proizvedena vina sadrže niže koncentracije ohratoksina A od nekih vina konvencionalne proizvodnje. Prema našim saznanjima provedeno istraživanje koncentracije ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje s različitih područja Hrvatske je prvo ovakve prirode, te daje jasan podatak o izvrsnoj kvaliteti organskih i konvencionalnih vina.
Ključne riječiohratoksin A organsko vino konvencionalno vino HPLC SPE
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of ochratoxin A in organically and conventionally produced Croatian wines
Povjerenstvo za obranuIrena Žuntar
Jasna Jablan
Adela Krivohlavek
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Farmacija
Farmacija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjintegrirani preddiplomski i diplomski
Naziv studijskog programaFarmacija
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra farmacije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. pharm.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Ochratoxin A is a product of fungal secondary metabolism, from the genera Aspergillus and Penicillium. If the concentration of Ochratoxin A entering the organism is above the allowed limit, it can lead to toxic effects through a certain time period. The main effect is nephrotoxicity, but it can also lead to neurotoxic, immunotoxic, teratogenic or cancerogenic effects. The level of Ochratoxin A in both organically and conventionally produced wines was determined by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC Analysis) with flourescence detection. Before being analysed by the HPLC system, the wine samples were purified in the process of Solid-phase extraction (SPE), by using HPLC columns with monoclonal antibodies specific for OTA. The analysis results show that all the wine types produced in Northern Dalmatia, Istria and continental Croatia meet the requirements of the European Union by having the maximum OTA levels ten times lower than the allowed ones. The organically produced wine types have a lower level of the Ochratoxin A than the ones that were conventionally produced. According to our information a conducted study of concentration ochratoxin A in organically and conventionally produced wines from different areas of Croatia was the first of its nature, and it gives a clear indication of the excellent quality of organic and conventional wine.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)ochratoxin A organic wines conventional wines HPLC SPE
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:163:709801
PohranioPetra Gašparac