Sažetak | Cilj istraživanja: Cilj ovog rada je istražiti opravdanost i učinkovitost nutritivne intervencije
(promjene obrazaca prehrane i/ili primjene dodataka prehrani) u prevenciji i
terapiji atopijskog dermatitisa u djece (suplementacije majke u perinatalnom periodu i
tijekom dojenja te nutritivne intervencije u djeteta tijekom najranijeg djetinjstva) i odraslih.
Materijal i metode: Prilikom izrade ovog rada pretraživane su baze podataka:
PubMed/MEDLINE, Elsevier, Scopus, ResearchGate i pretraživač Google Scholar. Tijekom
pretraživanja korištene su ključne riječi „supplement”, „nutrition”, „atopic dermatitis”,
„pregnancy”, „children”, „infants”, „vitamin D”, „fish oil” te „probiotics”. U istraživanje su
uključene metaanalize, smjernice, kliničke studije i pregledni znanstveni radovi objavljeni u
periodu 2011.-2021, s posebnim naglaskom na klinička ispitivanja. U nedostatku novijih
relevantnih studija iznimno su u obzir uzeta i starija istraživanja.
Rezultati: Mogućnosti nutritivne intervencije u atopijskom dermatitisu intenzivno se
istražuju, a uključuju primjenu eliminacijskih dijeta te suplementaciju (mikro)nutrijentima i
probioticima. U prevenciji i terapiji atopijskog dermatitisa najviše se primjenjuju vitamin D,
ω-3 masne kiseline i probiotici te u manjoj mjeri vitamin E, cink i selen. Eliminacijske dijete
opravdane su samo u slučaju utvrđene alergije.
Zaključak: Usprkos brojnim dokazima o učinkovitosti nutritivnih intervencija u prevenciji i
ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa rezultati do sada provedenih kliničkih studija su
nekonzistentni što rezultira niskim razinama dokaza o učinkovitosti i nepostojanjem službenih
smjernica za primjenu. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se optimizirale terapijske
smjernice i dodatno istražila sigurnost primjene dodataka prehrani u prevenciji i liječenju
atopijskog dermatitisa. |
Sažetak (engleski) | Objectives: The aim of this paper is to investigate the justification and effectiveness of
nutritional intervention (changes in eating patterns and/or the use of dietary supplements) in
the prevention and therapy of atopic dermatitis in children (supplementation of the mother in
the perinatal period and during breastfeeding, and nutritional intervention in the child during
early childhood) and adults.
Material and methods: During the preparation of this paper, following databases were
searched: PubMed/MEDLINE, Elsevier, Scopus, ResearchGate and the Google Scholar
search engine was also used. During the search, the keywords "supplement", "nutrition",
"atopic dermatitis", "pregnancy", "children", "infants", "vitamin D", "fish oil" and
"probiotics" were used. The research includes meta-analyses, guidelines, clinical studies and
review scientific papers published in the period 2011-2021, with a special emphasis on
clinical trials. In the absence of recent relevant studies, older researches were also taken into
account.
Results: The possibilities of nutritional intervention in atopic dermatitis are intensively
researched, and include the use of elimination diets and supplementation with
(micro)nutrients and probiotics. Vitamin D, ω-3 fatty acids and probiotics are mostly used in
the prevention and treatment of atopic dermatitis, and to a lesser extent vitamin E, zinc and
selenium. Elimination diets are justified only in case of established allergy.
Conclusion: Despite numerous evidences on the effectiveness of nutritional interventions in
the prevention and alleviation of symptoms of atopic dermatitis, the results of clinical studies
conducted so far are inconsistent, resulting in low levels of evidence of effectiveness and the
absence of official guidelines for use. Further research is needed to optimize therapeutic
guidelines and further investigate the safety of dietary supplements in the prevention and
treatment of atopic dermatitis. |