diplomski rad
Testing the interaction of flavonoids with protein disulfide isomerase PDIA3 and the effects on protein biological properties

Ines Kanski (2015)
Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju
Podaci o radu
NaslovTesting the interaction of flavonoids with protein disulfide isomerase PDIA3 and the effects on protein biological properties
AutorInes Kanski
Voditelj/MentorOlga Gornik (mentor)
Sažetak rada
U okviru ovog diplomskog rada istražena je interakcija između odabranih flavonoida (eupatorin, apigenin, apigenin-7-glukozid, kempferol, naringenin, 3-O-metilkvercetin, cijanidin, genistein, luteolin-7-glukozid) sa proteinom ERp57 koji spada u skupinu disulfid-izomeraza (PDI). Za procjenu vezanja flavonoida sa proteinom ERp57 korištena je fluorescencijska spektrofotometrija i učinak gašenja fluorescencije, dok je za ispitivanje utjecaja flavonoida na vezanje ERp57-DNA korištena migracijska elektroforeza (EMSA). Također je testiran utjecaj flavonoida na aktivnost i stabilnost proteina. Apigenin i eupatorin pokazali su najmanju konstantu disocijacije, odnosno najveći afinitet za ERp57 te ih to čini najboljim molekulama za vezanje na protein ERp57. Potvrđena je važnost hidroskilne skupine za interakciju flavonoida sa proteinom.
Ključne riječiflavonoidi apigenin eupatorin ERp57 gašenje fluorescencije
Povjerenstvo za obranuOlga Gornik
Sandra Šupraha Goreta
Suzana Inić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za biokemiju i molekularnu biologiju
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Farmacija
Farmacija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjintegrirani preddiplomski i diplomski
Naziv studijskog programaFarmacija
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra farmacije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. pharm.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik engleski
Datum obrane2015-09-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this thesis, interaction between a protein that belongs to the family of protein disulfide isomerases (PDI)- protein ERp57, and chosen flavonoids- eupatorin, apigenin, apigenin-7-glucoside, kaempferol, naringenin, 3-O-Methylquercetin, cyanidin, genistein and luteolin-7-glucoside was tested. Interaction between ERp57 and flavonoids was assessed using fluorescence quenching method, while electrophorectic mobility shift assay (EMSA) was used to evaluate flavonoid effect on ERp57-DNA interaction. Flavonoid influence on protein activity and protein stability was also tested. Apigenin and eupatorin showed the lowest dissociation constant and the highest binding affinity to ERp57, making them the best compounds to be used as selective inhibitors/modulators of ERp57 biological activities.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)flavonoids apigenin eupatorin ERp57 fluorescence quenching
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:163:378527
PohranioPetra Gašparac